Translate
czwartek, 11 lipca 2013
Aromatyczny bigos z cukinii
Obiecany przepis na bigos z cukinii :)
To, co podtrzymywało nas, mięsożerców na duchu w pierwszych dniach diety to aromatyczny bigos z cukinii. Robiłam go często w wersji z mięsem, ale zapewniam-bez mięsa smakuje równie dobrze, co może potwierdzić mój mąż :)
Niezbędnik ( porcja: duża)
-5-6 młodych cukinii/kabaczków
-3-4 młode marchewki
- cebula
-2 ząbki czosnku
-pomidory krojone (ja użyłam krojonych z bazylią i oregano)
-koper (opcjonalnie)
-bazylia, oregano, pół papryczki chili (przyprawy według uznania)
Cebulkę siekamy i dusimy na odrobinie wody.
Marchewkę kroimy w kostkę i wrzucamy do podduszonej cebuli, dusimy pod przykryciem 15-20 min.
Kiedy marchewka zmięknie, dodajemy cukinię, drobno posiekaną papryczke chili, zioła i przyprawy.
Dusimy ok. 15 min pod przykryciem.
Do całości dodajemy krojone pomidory z sosem i dusimy na wolnym ogniu ok 10-15 min.
Delektujemy się pysznym i lekkim bigosem zastanawiając sie jak to w ogóle możliwe, że bigos bez mięsa może byc tak smaczny :)
Smacznego :)
Monia.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz