Translate

czwartek, 11 lipca 2013

Aromatyczny bigos z cukinii






Obiecany przepis na bigos z cukinii :)












To, co podtrzymywało nas, mięsożerców na duchu w pierwszych dniach diety to aromatyczny bigos z cukinii. Robiłam go często w wersji z mięsem, ale zapewniam-bez mięsa smakuje równie dobrze, co może potwierdzić mój mąż :)

Niezbędnik ( porcja: duża)

-5-6 młodych cukinii/kabaczków
-3-4 młode marchewki
- cebula
-2 ząbki czosnku
-pomidory krojone (ja użyłam krojonych z bazylią i oregano)
-koper (opcjonalnie)
-bazylia, oregano, pół papryczki chili (przyprawy według uznania)









Cebulkę siekamy i dusimy na odrobinie wody.













Marchewkę kroimy w kostkę i wrzucamy do podduszonej cebuli, dusimy pod przykryciem 15-20 min.













Kiedy marchewka zmięknie, dodajemy cukinię, drobno posiekaną papryczke chili, zioła i przyprawy.
Dusimy ok. 15 min pod przykryciem.














Do całości dodajemy krojone pomidory z sosem i dusimy na wolnym ogniu ok 10-15 min.














Delektujemy się pysznym i lekkim bigosem zastanawiając sie jak to w ogóle możliwe, że bigos bez mięsa może byc tak smaczny :)









Smacznego :)

Monia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz